terugblik zomeropening terugblik zomeropening

TERUGBLIK ZOMEROPENING
Wat hebben we genoten van onze trouwe gasten van de zomeropening. Van jullie verhalen en van de creativiteit die jullie aan de dag legden. Wat zijn we verwend door het keukenteam, kopje koffie/thee met wat lekkers, lekker advocaatje met slagroom. Een ijsje als het heel warm was. Zelfgebakken cake door één van de gasten voor bij de koffie. Het was in één woord geweldig. Volgend jaar weer?
Namens de pastorale ouderlingen,
Corrie Hekman, Annelies Bakker, Jacomien Verschoor

 
reis Auswitz reis Auswitz

Auschwitz
Onze geplande reis naar Auschwitz schiet ook al weer op. Ter voorbereiding mochten we dinsdag 4 september emeritus predikant ds. Sjirk van der Zee in ons midden ontvangen. Hij heeft een zeer inspirerende lezing gegeven met als titel: het gezicht van God na Auschwitz, de worsteling van Elie Wiesel. Hij hield ons een spiegel voor. Hoe heeft dit kunnen gebeuren in een christelijk Europa. Ik elke plaats in Europa (hoe klein ook) staan minstens twee tot drie kerken en toch hebben wij het met zijn allen laten gebeuren dat alleen in Auschwitz al minimaal 1,5 miljoen joden vermoord werden. De vraag is dan ook niet zozeer ‘waar was God’, maar waar was de mens’. In november hoopt hij nog een keer terug te komen om de reis naar Auschwitz met ons te evalueren.

 
lezing ds v d Zee lezing ds v d Zee

Vooraankondiging lezing ds. Van der Zee
Zoals u wellicht weet organiseren mijn vrouw Anja en ik in oktober een reis naar Auschwitz. Er hebben 25 personen ingeschreven. Ter voorbereiding heb ik ds. Sjirk van der Zee bereid gevonden om een lezing te houden over ‘het gezicht van God na Auschwitz’, de worsteling van Elie Wiesel. Ds. van der Zee heeft het voorrecht gehad om bij hem te kunnen studeren in Boston. Het belooft een boeiende avond te worden. Ook als u niet meegaat naar Polen bent u van harte uitgenodigd te komen luisteren. De avond wordt D.V. gehouden op dinsdag 4 september in de Develhof, aanvang 20.00 uur.

 
develhofsoos develhofsoos

DEVELHOFSOOS
Het Duitse stadje Hameln ligt in Nedersaksen en is bekend vanwege het verhaal over de rattenvanger. In Hameln weten ze precies waar het hemelrijk is.
Das Himmelreich? Als je ernaar vraagt wijzen ze de weg die je moet lopen, en warempel, je komt in een straat met leuke vakwerkhuizen. ‘Himmelreich’ staat er op het straatnaambordje. Het Hemelrijk. Aan de overkant van die straat is een ander bordje aan de gevel te zien, daar staat op Einfahrt freihalten! Inrit vrijhouden. Daar kan je best even bij stilstaan. Het hemelrijk….Inrit vrijhouden. In Jezus dagen werd die weg naar het rijk van God onbehoorlijk geblokkeerd. Door wie? Door goddelozen? Nee, door ‘vrome ’schriftgeleerden. Ze legden anderen lasten op die ze zelf niet eens konden dragen. Ze maakten het de mensen zo moeilijk mogelijk om tot het hemelrijk te komen. Maar dan komt Jezus. Hij doet de deur naar het hemelrijk wagenwijd open! ‘Komt allen tot mij die vermoeid en belast zijt, ik zal u rust geven!’ Jezus neemt voor ons dat loodzware kruis op zich en draagt het de wereld uit. Inrit vrijhouden. Weet u waar je ze de weg naar het hemelrijk kunnen vertellen? Overal waar de fluitmuziek van het evangelie te horen is. Laat niemand u wijsmaken dat de toegangsweg naar de hemel voor u is opgebroken. Wie op Jezus vertrouwt is nu al de hemelrijk. We hadden een fijne middag met elkaar. Na een mooi lied van Joh. de Heer zijn we huiswaarts gegaan. U bent weer van harte welkom, D.V. op dinsdag 10 oktober van 14.30-16.30 uur. De koffie staat klaar!
Ans van der Harst