Polen Polen

Reis naar Auschwitz-Birkenau
Vergeten leidt tot ballingschap, gedenken is het geheim van de verlossing.
Zeven jaar geleden stonden wij bij het eindstation van de trein die miljoenen Joden naar Auschwitz-Birkenau heeft gebracht. Een moment dat diep heeft ingegrepen in ons leven. Alle woorden verstomden toen wij daar stonden. Dat de wereld na Auschwitz nog bestaat, dat is dan opeens niet meer zo gewoon.
Op dat moment begrepen wij ook: hier moet iedereen geweest zijn. In Israël gaan alle jongeren in het laatste jaar van hun middelbare schoolopleiding een bezoek brengen aan Auschwitz. Niet alleen daar, ook hier zou dat volgens ons in het lesprogramma opgenomen moeten worden. Omdat dit nooit vergeten mag worden. Anja en ik willen u/jou de gelegenheid geven om samen met ons komend najaar een bezoek te brengen aan Auschwitz-Birkenau. We nodigen vooral jongeren uit om mee te gaan, een bezoek aan Auschwitz zal iets met je doen. Toen wij in Auschwitz waren en bij de ruïne stonden van een van de gaskamers, was er een jonge Belgische vrouw die aan de gids vroeg met verbijstering in haar stem: ‘hoe hebben mensen dit elkaar aan kunnen doen’? Een antwoord daarop, dat is er niet… Natuurlijk bent u als oudere ook van harte welkom om mee te gaan. We willen deze reis gaan maken in de herfstvakantie van maandag 22 t/m vrijdag 26 of zaterdag 27 oktober. We zullen verblijven in de prachtige stad Krakau. Gespaard door bombardementen in de oorlog, heeft deze stad haar oude grandeur weten te behouden. In Krakau zullen we de fabriek van Oskar Schindler bezoeken, de Duitse industrieel die 1200 Joden heeft kunnen redden van transport naar Auschwitz. We kunnen zien waar het voormalige getto is geweest in Krakau, een oude synagoge bezoeken en meer wat deze prachtige stad te bieden heeft. Vanuit Krakau zullen we dan een dag naar Auschwitz-Birkenau gaan. Omdat voor zo’n reis het een en ander te regelen is, willen we vragen of u zich voor dinsdag 1 mei aan wilt melden bij Eric ( Als voorbereiding op deze reis zullen we twee avonden plannen waarop wij een inleiding zullen verzorgen over deze reis, aangevuld met het samen kijken naar de film: Im Labyrinth des Schweigens. We hopen dat velen van u, van jullie mee zullen gaan! De kosten zullen ca. € 500,- p/p bedragen (mede afhankelijk van het aantal deelnemers).
Eric en Anja Matser

 
strijktafel strijktafel

Dinsdag 16 januari beginnen wij weer met ‘de Strijktafel’. Voor wie het nog niet weet: onder deze naam ‘De Strijktafel’ komen wij op dinsdagmorgen bij elkaar om samen te praten over wat er op dat moment speelt. Dat kan een onderwerp zijn uit de actualiteit of iets wat een van de deelnemers heeft meegemaakt, een positieve of negatieve ervaring. Ook theologische onderwerpen kunnen langskomen, maar het blijft altijd luchtig en laagdrempelig. Tijdens deze bijeenkomsten geen bijbelstudies, maar delen wat er leeft onder elkaar. U bent van harte welkom om (weer) deel te nemen aan deze gesprekken en neem gerust bekenden mee. En…tijdens de koffiepauze (ca. 10.30 uur) wordt er altijd iets lekkers geserveerd. Wij verwelkomen u graag en neem gerust iemand mee! De volgende bijeenkomsten zijn: dinsdag 30-1 en 13-2.

 
develhofsoos develhofsoos

DEVELHOFSOOS
Het Duitse stadje Hameln ligt in Nedersaksen en is bekend vanwege het verhaal over de rattenvanger. In Hameln weten ze precies waar het hemelrijk is.
Das Himmelreich? Als je ernaar vraagt wijzen ze de weg die je moet lopen, en warempel, je komt in een straat met leuke vakwerkhuizen. ‘Himmelreich’ staat er op het straatnaambordje. Het Hemelrijk. Aan de overkant van die straat is een ander bordje aan de gevel te zien, daar staat op Einfahrt freihalten! Inrit vrijhouden. Daar kan je best even bij stilstaan. Het hemelrijk….Inrit vrijhouden. In Jezus dagen werd die weg naar het rijk van God onbehoorlijk geblokkeerd. Door wie? Door goddelozen? Nee, door ‘vrome ’schriftgeleerden. Ze legden anderen lasten op die ze zelf niet eens konden dragen. Ze maakten het de mensen zo moeilijk mogelijk om tot het hemelrijk te komen. Maar dan komt Jezus. Hij doet de deur naar het hemelrijk wagenwijd open! ‘Komt allen tot mij die vermoeid en belast zijt, ik zal u rust geven!’ Jezus neemt voor ons dat loodzware kruis op zich en draagt het de wereld uit. Inrit vrijhouden. Weet u waar je ze de weg naar het hemelrijk kunnen vertellen? Overal waar de fluitmuziek van het evangelie te horen is. Laat niemand u wijsmaken dat de toegangsweg naar de hemel voor u is opgebroken. Wie op Jezus vertrouwt is nu al de hemelrijk. We hadden een fijne middag met elkaar. Na een mooi lied van Joh. de Heer zijn we huiswaarts gegaan. U bent weer van harte welkom, D.V. op dinsdag 10 oktober van 14.30-16.30 uur. De koffie staat klaar!
Ans van der Harst

 
Rondreis Israel Rondreis Israel

Rondreis Israël VAN MAANDAG 7 T/M WOENSDAG 16 mei 2018
Deze complete en unieke reis brengt u naar het noorden van het bijbelse land, Jeruzalem en naar de prachtige omgeving van de Dode Zee! De Bijbel gaat mee en zal dienen als reisgids. Naast de vele bekende plaatsen leren we ook de natuur en de kleurrijke bevolking van Israël kennen. We reizen vanuit het groene Galilea de poorten van Jeruzalem binnen en brengen een dag door in het imposante gebied van de Dode Zee. Een prachtige rondreis door het land van Melk en Honing!
Er is nog plaats! (Inmiddels 18 inschrijvingen).
Op maandag 9 oktober bent u van harte welkom op de informatieavond in een van de zalen in de Bethelkerk, aanvang 20.00 uur. Ook de deelnemers die zich al hebben opgegeven. De prijs van deze complete en geheel verzorgde reis zal ongeveer € 1.750,- per persoon bedragen op basis van een tweepersoonskamer, vol pension en een directe vlucht. Bent u geïnteresseerd in deze bijzondere reis? Kom dan naar de informatieavond of neem contact op met mij.
Leo Vroegindeweij 06 22 45 73 65 of 681 26 23, email: